Framtidstro

När man talar om samhälleliga felsatsningar så kan jag numera associera till en vägstump i Nordafrika. Motorvägen mellan hamnen och Tanger var bland det bredaste och rakaste jag åkt på denna resa. Och bilfriaste! Är inte helt säker på huruvida det var fem eller sju bilar som jag såg på fyrtio kilometer men det var fler gående några cyklar och en äldre kvinna på en åsna längs motorvägen. De måste i sanningens namn byggt världens dyraste gång och cykelväg! Vi lyckades till och med skjuta igång en hoj emot trafikriktningen efter fototillfället utan att ens se ett fordon på den raksträckan som gott och väl var två kilometer. Men framtidstro är kanske det dom har istället för trafik ännu så länge.


May. 20, 2013


Kulspetspennor

Måndagar är precis lika över hela europa. Tysta stressade och målinriktade är alla som är på väg till jobbet. Inte vi, vi vaknade i tid däremot med vår slutdestination i sikte. Men först en ultimat Engelsk frukost med vita böner blackpudding (blodpudding) korv, ägg, skinka, toast och lite till på samma tallrik. Med det nedpressat i systemet så begav vi oss mot färjan i Spanien.I Algeciras gick det fort att lokalisera både färjeläger och biljetter. Biljetterna nästan hittade oss då vi hade en hel hög med Marockaner som sökte vår uppmärksamhet. Billigt var det inte heller men det var helt utan betydelse när man lyckats ta sig ändå hit. Med hojarna lastade på färjan och arslet bekvämt nedslaget så började vi fylla i dokument för inresa. Om vi bara visste att de märkliga små lapparna med miniatyrskrift var det minst krångliga denna förmiddag. Att vi inte behövde visum visste vi. Papper till hojarna visste vi oxå. Men vi visste inte att tulltjänstemännen gjorde precis allt för att visa vem som bestämde. En tulltjänsteman lånade ut en penna till undertecknad för att fylla i ett papper som skulle säkerställa att jag inte lämnade min hoj i Marocko??? Undrar lite där hur man tänkte..... Men pennan användes och märkliga intyg fylldes i och pennan återlämnades. Denna kulspetspenna blev nu det som de verkade finna en spricka i vår mur. Den försvann för ett ögonblick och ett jävla hallå uppstod i en glaskur som var fylld till bredden av olika tjänstemän. Det visade sig att de lyckligtvis själva hade förlagt den. Efter det att vi visat papper och pass fyllt i och intygat en massa ungefär sju åtta gånger så var det polisens tur. Då ville de se våra pass och registrera oss i något annat system. Nerverna var nu helt ur spel. Jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta men precis när jag skulle ge upp tanken att glida in i Tanger på min chopper så släppte dom oss fria. Det var 40 km från hamnen till staden och på den vägen såg vi mellan 40 och 50 poliser rustade med kulsprutor, spikmattor, hastighetskontroller osv. Det var en sheriff i varendaste gatuhörn och buske. En dag vistades vi i Nordafrika och Marocko, drack marockanskt kaffe serverat av en underskön marockanska. Det godaste kaffet jag druckit i mitt liv hitentills och han äta en burgare och bli blåst på lite pengar. Kort sagt så hann vi få ett smakprov på den kontinenten Den som finner byråkratin hemma vara svår och bitvis seg. Åk för helsike inte till marocko utan att ta med er en kulspetspenna i väskorna och ett extremt tålamod.

Grisfest

Under vilka omständigheter jag kommit på idén med att åka med min gamla chopper, som har ett ursprunsår då Japans motorcykeltillverkare bestod av radioakti aska. Det vill säga runt 1946. Det vet jag inte. Men ibland så förbannar jag idén men oftast så får jag ett kvitto på hur genial den är. Vi lämnade Andalusien och hamnade i en utförsbacke som gav mig magknip i minst fem mil. För varje mil så steg temperaturen minst två grader tillslut syntes vattenspegeln i horisonten och temperaturen hade stekt mig well done. Under hela resan sedan vi kom in i Spanien så har våra MasterCard envisats med att inte fungera. Så en uttagsautomat var högvilt. Dessvärre ett högvilt som var fjärran oss. Vi delade broderligt på tillgångarna så de skulle räcka till Gibraltar för tankning och vägtullar. När vi kommit till Gibraltars tull så hade temperaturen börjat göra undertecknads kropp till huvudrätten på en grisfest. Högsta önskan jag hade var att skrikandes rusa ut i vattnet men icket. Bilkö stod på menyn. En som inte rörde sig ty vägen var blockerad av myndigheterna av anledningen att ett flygplan landade tvärs över huvudleden. Huvudleden in till denna avkrok av Storbritannien skapat var även landets flygfält. Hotell och mat fanns strax i vår besittning med alla de tillbehören tre svettiga norrbottningar suktar efter. Men det som slog mig denna dag är att vars vi än stannat har våra brokiga, bråkiga och långbenta hojar gett oss biljetter till bekantskaper som varit fantastiskt glädjande,


Alkemi

Lördagskvällen så kom vi in i Andalusien. Vädret var fantastiskt och så även landskapet. Allt eftersom det mörknade så började vi leta boende. Första byn vi fann med en skylt för boende visade sig vara en spökstad. I det närmaste i alla fall. Den andra var endast en lokal pub befolkad av. Husen var trasiga och människorna såg lika nedgångna ut. Nedslagna fortsatte vi ut ur byn med hundar som roade sig med att jaga oss en bit. På fjärde försöket fann vi boende. Lördagskvällen firades nog så hårt och jag måste ge dom en eloge för deras gästfrihet. Söndagen fortsatte nu resan nedåt. På samma sätt som killen i alkemisten är jag nu på jakt efter en skatt i fjärran land. Med samma utgångspunkt och ett snarlikt mål. Skatten är upplevelsen och mötena med alla kulturer.


Mat och mil

I fredags så vaknade jag nyfiken som ett barn på julaftonen till mitt nya äventyr. Efter att vi funnit ett nytt batteri till min så fann Kim en gummiverkstad bredvid hotellet som kunde hjälpa han med lite tillverkning av delar till hans kickmekanism. Efter lite småstrul så kom vi fram till Tarragona. Hotellrum och parkering gick som smort. Mat i formen tapas intogs i mängder på ett enormt torg där en kolossal mängd spanjorer gjorde detsamma på 20-30 uteserveringar. Att de har ett väl utbyggt avloppsystem är jag helt övertygad nu. Tapasen gjorde en tapout, som det heter i MMA. Jag har varit på varenda mugg mellan Tarragona och Valencia.... I Valencia så gjorde mitt andra batteri en tapout. Min motorcykel hade bestämt sig för att ladda så mycket ström så att det blev en gullig liten härdsmälta. Nu sitter det ett bilbatteri fastsurrat på bakskärmen och laddningen är fixad. Resan stannade på kvällen i andalusien. Den historian är desto blötare. Och inte en droppe regn kom.....


Märken!

Oljiga revirmärken kan numera följas ifrån Norrbotten i norr till Spanien i söder!


Blått

Efter att vi har rest igenom Europa och landat på några vackra platser så är vi nere på franska Rivieran. Himmelen är blå och temperaturen växlar mellan behaglig svensk sommar och ugnstemeratur för rostbiff. Motorcyklarna gör oss inte besvikna heller, mitt batteri fick för sig att lägga av i Tyskland och Kims kick slutade fungera. Vi lämnar ett ogenerat spår efter oss. Allt är nu löst och vi har fått skratta en hel del innan alla knutar gått upp, Jag kan dessutom meddela att kapten Haddock är här nere och reser på hoj med sin flickvän på mc. Han är från Holland och såg till att vi fick lite sjögång innan vi slog igen våra ögon. En fantastisk människa som jag inte tror vi sett det sista av. Nu ska vi åter starta våra maskiner och se vars vi hamnar innan solen når sin horisont.


RSS 2.0